De wijze waarop Justitie reageert op de klimaatdemonstratie op de A12 zaterdag de 28e doet me denken aan de jaren vijftig begin jaren zestig toen demonstraties nog verboden waren. De boosheid en verontwaardiging over de bombardementen in Vietnam zochten echter een uitweg via illegale en later door de tijdgeest gedwongen legale demonstraties. Sindsdien is het uiting geven aan je boosheid over misstanden en misdaden in binnen-en buitenland onderdeel van burgerrechten. Dat geldt ook voor de voortdurende verslechtering van een achteruit hollend klimaat als gevolg van een te grote uitstoot aan CO2. 

Dat Justitie c.q. het OM de demonstratie op de A12 als een strafbaar feit behandelt, is ongehoord. Als er al iemand een strafbaar feit pleegt is het wel de regering zelf.
In de Parijse akkoorden van 2019 beloofde zij (samen met 193 landen) plechtig haar uiterste best te doen om te voorkomen dat de opwarming van de aarde boven de 1,5 graad zou stijgen. Nu zij in tegenstelling tot die afspraak de fossiele industrie steunt met 17,5 miljard euro, is dat in mijn ogen een strafbaar feit. De demonstranten op de A12 – zeg maar de klokkenluiders die haar dit strafbare feit verwijten – wordt vreemd genoeg strafbaarheid in de schoenen geschoven. Dat is de wereld op zijn kop. De regering is blijkbaar in paniek. 

Gezien de obsessie met economische groei lukt het de regering niet om internationale afspraken na te komen en grijpt ze terug naar oubollige repressieve middelen. Logisch dat het College voor de Rechten van de Mens het OM kapittelt voor de ondermijning van het demonstratierecht (zie Trouw van 1 februari j.l.). Op de dag dat Extincion Rebellion de A12 blokkeerde zond TV omroep Max ‘s avonds een documentaire uit over de demonstraties in Parijs van mei 1968. Als je die massale demonstraties in Parijs ziet en vervolgens de blokkeerders in het journaal, dan gaat het bij die laatste groep om een groep keurig nette burgers. Het doel blijft het effect van de actie.
Leidt de actie tot  vergroting van het politiek draagvlak voor een ander beleid of wekt zij alleen maar ergernis? Gezien de reportages in de Volkskrant en Trouw is het eerste het geval. Met de kreet “You are not alone” werden de blokkeerders van alle kanten toegejuicht. 

Er blijven altijd mensen die zo’n blokkade toch te heftig vinden. Om die mensen over de streep te trekken kwam mijn vrouw met een alternatief voorstel. Koppel de aanstaande demonstratie van 11 maart aan de verkiezingen van 15 maart. Plan in plaats van heftige demonstraties op de A12 een groot ludiek feest op het Malieveld. Met lekkere hapjes die gratis uitgedeeld worden, zangkoren, muziek, theater en veel informatiekramen. Minstens zo belangrijk is het om in heel Nederland affiches te verspreiden die oproepen om op 15 Maart te stemmen op klimaatvriendelijke partijen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. In elk dorp of elke stad zijn er wel milieugroepen of grootouders voor het klimaat te vinden voor het verspreiden van deze affiches. Als de Tweede Kamer op de golven van demonstratie, ludieke acties en verkiezings-folders, in meerderheid besluit om die 17,5 miljard subsidie aan fossiele grondstof verwerkende bedrijven te stoppen hebben we in ieder geval wat gewonnen. Het voornemen van Extinction Rebellion om op 11 maart opnieuw te demonsteren op de A12 zal wel doorgaan, maar laten zij daarnaast  met de grootouders, een gigantisch Maliefeest organiseren. Roep mensen op om voor duurzaamheid te stemmen.
Ik vermeld nog even nadrukkelijk zaterdag 11 maart als demonstratie- en feestdag. Lieve Overheid, als u deze aansporende mededeling ziet als opruiing mag u mij arresteren en als ik een omgevingsverbod krijg ga ik lekker feesten op het Malieveld. 

Beste lezers tot 11 maart.

Hans Beerends

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boemboem
1 jaar geleden

Duurzaamheid is Bijbels gezien flauwekul omdat het tegen het systeem van de aionen in gaat. Dan al die keurige burgers langs de kant en op de straat: waarom stonden ze niet in Den Haag om die bijstandsmoeder bij te staan die op haar donder kreeg omdat ze wat preitjes van haar moeder kreeg? Waarom staan ze niet massaal op de stoep in het Binnenhof om de Toeslagen Affaire terug te draaien?

Boemboem
1 jaar geleden

“Lieve Overheid, als u deze aansporende mededeling ziet als opruiing mag u mij arresteren en als ik een omgevingsverbod krijg ga ik lekker feesten op het Malieveld.”

Tjongejonge wat stoer. Ga vooral lekker feesten op het Malieveld en ga vooral niet naar het Binnenhof om de Toeslagen slachtoffers bij te staan.