Het is 2005. Een jonge Afro-Amerikaanse man, homoseksueel, besluit het leger in te gaan. Het militaire systeem heeft moeite met het accepteren van homoseksuelen.

The Inspection van regisseur-schrijver Elegance Bratton is losjes gebaseerd op persoonlijke ervaringen. Hij diende vijf jaar in het Amerikaanse marinekorps. Ellis, vertolkt door Jeremy Pope, is dakloos en wil aan de straat en drugs ontsnappen om loutering te vinden. Films over trainingskampen (bootcamps) voor aspirant militairen zijn een genre op zich. Full Metal Jacket van Stanley Kubrick geldt als een van de grootste op dit gebied.

De bedoeling van ‘bootcamp’ is de rekruut mentaal te slopen om hem daarna weer op te bouwen. Zo maken ze van jonge soldaten moordmachines. Ellis heeft niet alleen last van de dril sergeant die hem sloopt, maar ook van zijn medesoldaten die erachter komen dat hij homoseksueel is. Er vindt een eindeloze reeks van treiteren en vernederingen plaats. Het is spannend om te zien hoe Ellis er zich doorheen worstelt. Pope acteert subtiel en maakt woordloos met zijn blikken grote indruk.

Op het eerste gezicht volgt dit militaire drama het pad van vergelijkbare films. Maar omdat Bratton het drama klein houdt, zonder grote toespraken en gebaren, blijft het een bezienswaardige film. Het geheel maakt een doorleefde indruk en kleine scenes waarin Ellis zijn menselijkheid probeert te behouden zijn raak getroffen. Uiteindelijk vindt hij min of meer geheime medestanders, die hem er stiekem doorheen sleuren. Gelukkig is de film geen rigide politiek traktaat over homoseksualiteit in het Amerikaanse leger geworden.

Bootcamp mag dan een hel zijn, de thuissituatie met zijn uiterst religieuze moeder, gespeeld door de memorabele Gabrielle Union, moet ook hels zijn geweest. Toen Ellis als 16-jarige uit de kast kwam werd hij door zijn moeder het huis uit geschopt. Het lijkt een hopeloze opgave om weer verbinding met de verbitterde vrouw te vinden. Ellis kan zijn moeder niet loslaten, hoe negatief ze ook over zijn seksuele geaardheid oordeelt. De paar scenes die Ellis met zijn moeder heeft zijn de sterkste van de film. Op de een of andere manier genieten we tevens van de sadistische dril sergeant gespeeld door de sublieme Bookeem Woodbine, die bijna net zo goed is als R. Lee Ermey in Full Metal Jacket.

The Inspection (Paradiso Film) nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties