Silver Haze is een psychologisch drama over een jonge vrouw en haar familie, die geplaagd worden door trauma’s.

De Nederlandse regisseuse Sacha Polak behandelt in haar vierde speelfilm haar favoriete thema over kwetsbare jonge vrouwen die vechtend tegen de stroom in zwemmen. De strijd van deze jonge vrouwen wordt in iedere film van Polak telkens wanhopiger. Franky, gespeeld door Vicky Knight, is slachtoffer van een cafébrand, vijftien jaar eerder. Schimmig is nog steeds wie de brand aanstak. De woede van Franky richt zich op haar familieleden, vooral op haar vader. De jonge vrouw van in de dertig is overdekt met brandwonden.

In 2019 maakte Polak met Knight de film “Dirty God” over een jonge vrouw die door zoutzuur brandwonden opliep. Deze film is fictie, terwijl Silver Haze gebaseerd is op ware feiten over het leven van de actrice Knight. Bij het beleven van de vertelling lopen Silver Haze en Dirty God in elkaar over.
Is de nieuwe film een vervolg op Dirty God? Of is het een hervertelling? Daarnaast zijn de films geheel Engelstalig. Thematisch gezien gaan beide films over hoe de hoofdrolspeelster met haar verbrande huid probeert te overleven. Franky heeft in Silver Haze als verpleegster een respectabel beroep.

De handeling is simpel. Franky ontmoet Florence (Esmé Creed-Miles). De film laat zien hoe de jonge vrouwen rondhangen. Florence zegt tegen Franky dat ze niet lesbisch is. Florence is een explosieve jonge vrouw met veel geruzie als gevolg. Silver Haze speelt beurtelings in Londen en in de badplaats Southend-on-Sea. De film is niet vloeiend en lijkt uit de losse hand geschoten. Het scenario is naar alle waarschijnlijkheid grotendeels geïmproviseerd en is ongepolijst in vergelijking met de vorige films van Polak zoals Hemel (2012) en Zurich (2015). De pijnlijke kwetsbaarheid en eerlijkheid van de personages, vooral Franky, verheffen de film tot wat men noemt ‘uit het leven gegrepen.’ Maar het is ook weer geen klassiek Brits sociaalrealisme.

Interessant aspect van Silver Haze is hoe de kijker zich snel een voyeur waant. We kijken twee uur lang naar de verbrande huid van actrice Vicky Knight, die een prachtige rol neerzet. Ze is meestal schaars gekleed waardoor we haar beschadigde huid in alle details zien. Franky is mooi, echt mooi. Polak toont onvervaard de ravage van het leven. Dat deed ze al in 2013 met haar persoonlijke documentaire Nieuwe Borsten, die handelt over haar borstkanker. Sacha Polak is moedig. Heel verrassend is het einde.

Silver Haze (Cinéart) nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties