Foto’s jan Kees Helms

Na een succesvolle eerste editie in 2022 organiseerde Amersfoortse activisten op donderdagavond 9 maart wederom een mars door de stad met “Gedichten in Verzet”. Bij verschillende aanplakzuilen werden gedichten over verzet tegen fascisme en racisme voorgedragen en vervolgens opgeplakt. Er waren o.a. sprekers bij van lokale linkse politieke partijen, en ook stadsdichter Twan Vet droeg voor uit eigen werk. Onder de slogan “Amersfoort geeft haat geen stem” lieten we een tegengeluid horen tegen de opkomst van politieke partijen met extreemrechtse standpunten aan de Provinciale Statenverkiezingen.

We maken ons zorgen over partijen die spreken over “omvolking” en daarmee racisme normaliseren, partijen die het probleem van klimaatverandering en de stikstofcrisis ontkennen en waarvan de achterban beleidsmakers bedreigt en intimideert. Ook de recente hetze tegen schrijver en dichter Pim Lammers, die kinderboeken en -gedichten schrijft over onder andere LHBTIQA+ emancipatie, werd aangedreven door extreemrechtse en conservatief christelijke partijen en groeperingen. Met de gedichtenmars willen wij Amersfoorters inspireren om zich tegen deze ontwikkelingen uit te spreken en extreemrechtse partijen geen stem te geven – letterlijk en figuurlijk.

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boemboem
1 jaar geleden

Zo te zien de bekende kliek activisten gehuld in een betere outfit die weinig last heeft van de marktwerking of van uitsluiting op de arbeidsmarkt. Zolang autochtonen op een houtje moeten bijten en allochtonen zich op waterscooters op recreatieplassen uitleven, zal er geen einde aan racisme zijn. Zolang kaaskoppen van ex vluchtelingen die nu arbeidsconsulent zijn geworden, te horen krijgen dat ze op straffe van korting alles moeten accepteren zal er geen einde aan racisme zijn. Zolang allochtonen in betere huizen wonen, zelfs ex-vluchtelingen doorstomen naar de politiek en kaaskoppen op een houtje moeten bijten zullen die gedichten hooguit de kaboutertjes opgeilen. Heej en het lijkt wel of Joke en Peter steeds meer op elkaar lijken.

Boemboem
1 jaar geleden

al zou ik ook tegen racisme willen demonstreren dan nog wil ik niet bij zo’n BDS spandoek gespot worden. Was de laatste demonstratie die ik volgde tegen het CETA verdrag ook al zo dat er Palestijnse vlaggen zwaaiden. Door mensen die redelijk in de slappe was zitten, gezien de outfit. Het is steeds hetzelfde allegaartje van mensen die overal tegen demonstreert. Overal tegen behalve tegen de Participatiewet.

Boemboem
1 jaar geleden

Je kunt van de FDF zeggen wat je wilt maar ze protesteren ook tegen de Toeslagen Affaire en de slechte afwikkeling van de slachtoffers van de gaswinning in Groningen. De zogenaamde radicale antifa interesseert zich geen reet voor deze slachtoffers. En ook niet die opgevoerde bourgeoise protesteerders op de foto’s. Die zijn met hun debiele gedichtjes alleen met zichzelf bezig.

toen niet ..
1 jaar geleden

Geef haat geen stem met PVK engnek Joke “Kaviaar” Kuijt”