Meer, de laatste akkers van Amsterdam is een spannende en amusante documentaire over de strijd van een boerin in Amsterdam om de laatste landbouwgrond te behouden.  

De Lutkemeerpolder in Amsterdam-west, nabij Osdorp, heeft de laatste akkers van de stad. Boerin Trijntje Hoogendam runt er al jaren een biologische zorgboerderij. Eeuwenlang werd er geboerd in Amsterdam. Jarenlang liggen er plannen van het gemeentebestuur om dat land vol te zetten met distributiecentra. Wethouder voor Groen Links Marieke van Doorninck houdt vast aan dat plan om de paar boerderijen te onteigenen. Trijntje is de laatste die dwarsligt.  

Filmmaker Bart Melief volgde drie jaar lang de strijd om dat kostbare stukje land. De documentaire Meer, de strijd om de laatste akkers van Amsterdam, toont het duel tussen boerin Trijntje en Marieke. Melief heeft met gebruik van schaakstukken in beeld, er een metaforische lading aan gegeven. Groen Links die altijd zo voor de natuur opkomt is eigenlijk de slaaf van het grootkapitaal. Grappig hoe een legertje activisten Albert Heijn belagen, nadat die een stuk land gereserveerd hebben bij de gemeente voor hun distributiecentrum.

Albert Heijn blaast hun plan af nadat activisten de deuren van een supermarkt hadden dicht gelijmd. Het was trouwens een publiek geheim dat deze supermarktketen de eerste gegadigde was voor de Lutkemeerpolder. Het valt niet uit te leggen waarom dat stuk natuur, waar bovendien biologisch voedzaam eten wordt verbouwd, moet verdwijnen voor betonnen dozen van multinationals. Is deze documentaire een profetische blik op de toekomst van de landbouw en natuur van Nederland?

Meer staat voor de strijd voor onder andere elke centimeter vruchtbaar land ten bate van natuur en landbouw. In de recente documentaire Paradise paved wordt de tegenstelling tussen landbouw en natuur geschetst. Daarin wordt een utopie ontvouwen waar de natuur wint. In de praktische documentaire Meer gaat het om de tegenstelling tussen stad en landbouw. Het is voor de gemeente lucratiever om de distributiecentra toe te laten. Uitstoot van vrachtwagens en dergelijke waren zeker geen obstakel. De stad wint van de natuur.

De regenteske van Doorninck bedenkt een compromis. Trijntje krijgt drie hectare grond, waarop Voedselpark Amsterdam moet komen, de boerin mag in een begeleidende rol fungeren. Beter dan niets, denkt ze waarschijnlijk. Het is echt hartverscheurend om de idyllische Lutkemeerpolder uit het begin, aan het eind platgewalst te zien, met een weg door de polder en de verrezen distributiecentra. Raden welk groot bedrijf daar nu zit?

Meer, de laatste akkers van Amsterdam, te zien op zaterdag 15 april om 11.30 in de FilmHallen te Amsterdam.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties