In mei leggen alle vogeltjes een ei behalve de koekoek en de griet die leggen in de meimaand niet. Dat leerde ik op de lagere school. Waarom die griet geen ei legde heb ik nooit begrepen maar van die koekoek begreep ik het later wel. Die vogel heeft namelijk geen zin om een jong op te voeden en daarom legt zij haar ei stiekem in een willekeurig nest. Je kan het bijna vergelijken met een vooruit gestuurd kind die asiel aanvraagt met dit verschil dat gezinshereniging er niet in zit. Daarom hoor je in het bos altijd dat klagelijke ‘koekoek koekoek’. Het arme kind blijft wanhopig om haar moeder roepen. Dat was even een jeugdherinnering aan die mooie maand mei, want in die maand speelt er van alles. Een overzicht van enkele hoogtepunten. 

1 mei Dag van de Arbeid. Ooit begonnen in de VS in 1890 als strijddag voor een achturige werkdag op initiatief van de Amerikaanse vakbond en geleidelijk overgenomen door heel Europa. 

4 mei Dodenherdenking. De nationale herdenking waarbij stil wordt gestaan bij alle slachtoffers van oorlogsgeweld in Nederland en de overzeese gebiedsdelen en VN vredesmissies waar Nederland aan bijdroeg. Dit jaar gingen de gedachten ook uit naar de doden in de oorlog op ons continent die Rusland voert tegen Oekraïne. 

5 mei Bevrijdingsdag waarop we onze vrijheid vieren die toch niet zo vanzelfsprekend is als we dachten. Daarom is het een goede zaak dat 4 en 5 mei blijft leven ook onder jongeren opdat de wereld en in het bijzonder  Europa nooit meer toestaat dat een grote mogendheid grenslanden annexeert en vervolgens een wereldoorlog ontketent. 

13 mei Dit jaar de grote Landelijke Wereldwinkel Ontmoetingsdag voor alle wereldwinkels in Houten. Ik zal op die dag in discussie gaan met 7 duurzame ondernemers (spannend hoor). Aanmeldingen nog mogelijk.

14 mei Moederdag. Ook weer iets wat is komen overwaaien uit de VS. Rechter Julia Ward besloot in 1870 dat er een Moederdag moest komen die in het teken stond van pacifisme en ontwapening. Dat idee kwam slechts aarzelend van de grond, totdat in 1914 president Wilson verordonneerde dat voortaan op de tweede zondag in Mei “Mothers Day” gevierd zou worden. In Nederland werd dit idee in 1916 overgenomen door het Leger des Heils maar de feestdag werd pas voluit gevierd vanaf 1924 nadat de Maatschappij van Tuinbouw de dag intensief propageerde als dag van een bloemengift.

Meimaand Mariamaand – Nou weer even terug naar mijn jeugd. Mei is voor katholieken ook Mariamaand. Behalve het bidden van de rozenkrans ter ere van Maria, toch ook een soort eerste feminist in de R.K. kerk, zongen wij, aangemoedigd door mijn ouders ook altijd: “Meieregen, Meiregen maak dat ik groter wordt”. Nu vond ik mezelf in die tijd groot genoeg maar je wilt je ouders ook een plezier doen, dus ik bleef nog maar even doorgroeien.

Via een culturele omweg maakte ik in mijn jeugd ook kennis met het socialisme. Mijn vader die wel duizend gedichten uit zijn hoofd kende was zeer gecharmeerd van Herman Gorter, dichter maar ook medeoprichter van de socialistische partij in 1897. Zijn gedicht MEI was en is wereldberoemd, en op feestdagen las mijn vader het graag voor: Dat ging als volgt:

Een nieuwe lente en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht
In een oud stadje, langs de watergracht –

Nog niet zo lang geleden kocht ik in een boekenstalletje Gorters Mei.
Na het mij bekende eerste gedicht komen er nog 189 bladzijden, allemaal over de maand mei. Kom daar vandaag de dag maar eens om. 

Ik eindig met 27 mei van dit jaar.

27 mei. Opnieuw bezetting van de A12als protest tegen de 17,5 miljard euro waarmee de overheid de fossiele industrie subsidieert. De bezetting wordt georganiseerd door Extinction Rebellion, aangemoedigd door onder meer de Grootouders voor het klimaat. Ik zal daar zeker bij zijn of bij Extinction Rebellion of bij de Grootouders. Voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen is dit uiterst belangrijk zodat zij toch ook een keer het lied “Meieregen meieregen maak dat ik groter word” kunnen zingen. 

Al met al is de maand mei al meer dan een eeuw een maand vol bijzondere, fascinerende, gedenkwaardige en feestelijke gebeurtenissen. Vandaar dat ik dit allemaal een keer opschrijf voor alle wereldwinkels en aanverwante sympathisanten.

Hans Beerends

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boemboem
1 jaar geleden

ja angstaanjagend hoe de godin Maya aan de maand mei trekt en zich laat gelden via Extinction Rebellie om de aandacht van de echte apocalyps weg te houden.