No Dogs or Italians allowed is een charmante en intieme familiegeschiedenis over Italiaanse arbeidsmigranten.

De Franse filmmaker Alain Ughetto heeft met zijn No dogs or Italians Allowed zijn eigen familiegeschiedenis gemaakt. Ugheterra is een plaatsje in Noord-Italië waar de Ughetto familie onder leiding van Cesira en Luigi en hun 11 kinderen vertoeven. De filmmaker is kleinzoon van Cesira. Met de door een actrice ingesproken stem wordt de bewogen familiekroniek verteld. Het aangrijpende verhaal is verbeeld door middel van poppen. Het is een imposant en inventief gebruik van animatie door Ughetto, met een team van animatoren.

Hij is als animatiefilmer een ware ambachtsman, dat waren zijn familieleden ook als timmermannen en bouwvakkers. Die werkten hard om aan de armoede en honger te ontkomen. Ze vinden via de Franse en Zwitserse bergen werk aan tunnels en stuwdammen. Later in de film laten ze zich naturaliseren tot Fransen, omdat ze niks te maken willen hebben met het Italiaanse naziregime. Gesitueerd tegen de achtergrond van onder meer Twee Wereldoorlogen, is de weergave van het familieleven teder, gevoelig, schurend, melancholisch en wel degelijk realistisch. De filmtitel refereert aan het racisme wat de Italianen buiten hun land ondervonden.

Er worden kinderen geboren, enkelen sterven tragisch, maar er is altijd de saamhorigheid en de droom van een beter leven. Soms is de hand van de maker groot in beeld wanneer hij objecten en poppetjes maakt. Zijn grootmoeder reikt Alain een nietig kopje espresso aan, een mooie versmelting van realiteit en verbeelding. Broccoli struiken worden gebruikt als bomen en suikerklontjes zijn bakstenen. No Dogs or Italians allowed is met stop-motion animatie gemaakt, dat wil zeggen animatie met poppen.

Het liefdevolle handwerkt maakt het meteen al intiemer dan de afstandelijker 3D animatie. Het is een tijdrovend proces waarbij beweging gecreëerd moet worden door de positie van het personage of object, steeds een klein beetje te veranderen. Dat dat soms wat houtiger overkomt maakt het extra charmant. De grote stop-motion animator Ray Harryhausen heeft met deze werkwijze onvergetelijke personages gemaakt.

No dogs or Italians allowed (Bantam Film) nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties