Op Pinksterzaterdag was ik met de “Grootouders voor het Klimaat” op de A12 in Den Haag om te demonsteren tegen de overheid die ondanks al haar mooie verhalen toch doorgaat met het steunen van de fossiele industrie met vele miljarden euro’s. Het was een sprankelende en inspirerende demonstratie. Honderden zittende bezetters aangemoedigd door vele duizenden supporters waaronder onze grootouders. Elke keer als de bezetters benaderd werden door de politie, joelden de toeschouwers “You are not alone –You are not alone”. Om de tien minuten, als een soort ritueel, spoten de waterkanonnen een fikse regenbui over bezetters en supporters die zich op de A12 bevonden. Niemand trok zich daar iets van aan. Velen droegen regenkleding en enkele jonge vrouwen dansten in bikini onder deze regenbui. Ik heb nog geprobeerd deze dansende vrouwen het liedje “Meieregen, meieregen maak dat ik groter word” aan te leren, maar ze kenden het lied niet. De grootouders kenden het lied wel maar die dansten niet in bikini onder deze ‘overheids-meieregen’.         


Hans Beerends bij de A12-blokkade in Den Haag. Foto: Bonnita Postma  

Er was op een gegeven ogenblik ook geen scheiding meer tussen zittende bezetters en staande of ronddrentelende toeschouwers. Supporters stonden op de rijweg en als je je sterk en stoer genoeg voelde om te gaan zitten dan ging je zitten en hoorde je bij de bezetters. Eigenlijk was het gewoon een vrolijke bijeenkomst van positief ingestelde mensen die hoopten en verwachten dat acties als deze zullen bijdragen aan het ontstaan van een politiek draagvlak dat uiteindelijk zal moeten leiden tot een realistisch inzicht bij de overheid en het bedrijfsleven. Dat gebeurt nu al. Het dagblad Trouw – voortgekomen uit het verzet in 40/45 – schreef op diezelfde Pinksterzaterdag dat Extinction Rebellion snel wint aan maatschappelijke steun. Stop fossiele subsidies schrijven 130 organisaties waaronder het FNV, grote pensioenfondsen als ABP en PME en de ASN-bank. Ook een breed collectief van ‘Groene Kerken’ sluit zich hierbij aan en niet te vergeten een keur van bekende Nederlanders zoals Carice van Houten. 

Die populariteit is zo groot omdat steeds meer mensen, mede dankzij dit soort acties, het klimaatprobleem onderkennen en omdat E.R. consequent geweldloos is. Er wordt niet gescholden naar de politie en men gaat theatraal tegenstribbelend of charmant wandelend mee naar de “boevenwagen”. Terug naar Amsterdam zat de trein vol demonstranten, velen nog met het anarchisten- en vredesteken op de wangen. Ik kwam te zitten naast een trotse moeder die enthousiast vertelde over haar 20-jarige dochter die net een eigen zaak begonnen was. Ik vertelde dat ik die middag had gedemonstreerd. Ze reageerde afgemeten met “Nou ja ieder zijn ding”. Toen ik haar echter zei dat ook haar dochter als die straks 40 wordt in grote problemen komt als aan de klimaatverslechtering geen halt toegeroepen wordt, veranderde haar instelling. Ik zie haar vooralsnog niet demonsteren, ik zie haar voortaan wel op verjaardagspartijen vertellen dat het zo niet verder kan. Uit mijn actieverleden weet ik dat verjaardagspartijen, bruiloften en gezelligheidsbijeenkomsten, uitgerekend plaatsen zijn waar de publieke opinie ontstaat. Een oud Hollands gezegde luidt “Zonder hoop vaart niemand wel”. En die hoop mogen we nu wel koesteren. Links en rechts, vrouw en man, zwart en wit, arbeider, boer, ondernemer en zelfs miljonair, iedereen is erbij gebaat dat onze aarde bewoonbaar blijft. Extinction Rebellion en de Grootouders voor het klimaat zijn ‘booming’. We zullen winnen, voor onszelf, voor onze kinderen, voor onze kleinkinderen en voor alle mensen in Afrika en Azië die nu ook hongerlijden vanwege droogte. Doorgaan dus. Zoals tijdens de Vietnamacties vredesdemonstranten toekijkers opriepen met de leuze: “Blijf daar niet zo lullig staan, kom erbij en sluit je aan”, zo kunnen wij alle twijfelaars die heus wel weten dat er iets fout gaat oproepen om mee te doen.

Hans Beerends

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boemboem
10 maanden geleden

Moet ik onder de indruk zijn of zo?
Waarom gaat Hans Beerends niet voor die Bijstandsmoeder die op haar donder kreeg op de bres?

Dan die grootouders; Ik zie Hedy D’Ancona er tussen staan, een hardcore anarchiste.
Waarom gaan die grootouders niet voor een Basisinkomen de straat op?
Wacht maar tot de poort van de Tartaros open gaat (Openbaring 9:11), dan zullen die activisten eens wat zien.