Amsterdam, zaterdag 3 juni 2023 – Georganiseerd door Stichting Nationaal Heksenmonument legden honderden deelnemers, verspreid over meer dan 20 plaatsen in Nederland, witte bloemen ter ere van de onschuldige slachtoffers van de heksenjacht die tussen de 15e en 18e eeuw in het huidige gebied van Nederland plaatsvond. In Amsterdam deden tientallen mensen mee en werd er op de Dam, waar vroeger heksen werden verbrand, bloemen gelegd in de vorm van een spiraal. Aanwezig waren ook de initiatiefnemers achter de nationale herdenkingsactie, Manja Bedner, Bregje Hofstede en Susan Smit.

“We willen ervoor zorgen dat er meer kennis komt over de heksenvervolgingen en de impact op vrouwen nu,” zegt Smit. “Het is een periode die zijn rechtmatige plek moet krijgen in de vaderlandse geschiedenis, dat is nu nog niet het geval.” Ze vervolgt: “De heksenvervolgingen gaan ook over veel vrouwen van nu: hoe we ons kleiner en onzichtbaar maken, hoe ons geleerd is om altijd een toontje lager te zingen. De heks is nu het archetype van een sterke, rebelse en vrijgevochten vrouw, een symbool van verzet.”

Naast eerbetoon is de bloemenactie bedoeld om te komen tot een nationaal herdenkingsmonument en rehabilitatie van alle personen die gebrandmerkt werden als heks. Met het net uitgekomen pamflet Heksenmonument wordt geld ingezameld voor de kosten van een herdenkingsmonument dat, als het aan de Stichting Nationaal Heksenmonument ligt, over 3 jaar gerealiseerd wordt.

Voor nu een tijdelijk monument op de Dam in de vorm van een prachtige bloemenspiraal. De namen van de beulen, rechters en aanklagers zijn verstofd. Opgegaan in de maalstroom van de geschiedenis. De namen van de slachtoffers daarentegen leven voort in de harten van velen. Ze zullen herdacht blijven worden.

Engel Dirks – 1542 – verbrand
Meyns Cornelisdr. – 1555 – verbrand
Anna Jansdr. – 1555 – doodstraf
Lysbeth Pietersdr. – 1555 – doodstraf
Jannetgen Pieters – 1555 – doodstraf
Volckgen Harmans – 1564 – doodstraf

Foto’s Roeben Zwart

 

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Irma
1 jaar geleden

Willen zeker ook herstelbetalingen en excuses van Koning Willy.

Boemboem
1 jaar geleden

Over 100 jaar worden de slachtoffers van de Participatiewet herdacht door hetzelfde volk dat hen nu uitvreters noemt maar dat tzt erkent dat ze een grote denkfout gemaakt hebben. Heksen hebben bezems, boeren hebben trekkers, Participatieslaven hebben alleen hun neus om erin te peuteren.

Lillith
11 maanden geleden

Nazaten van tot pulver gemaakte vrouwen kampen nog steeds met doorgegeven trauma’s. Dus schadeloosstelling en excuses zijn we op zijn plaats.