Zaterdagavond 9 april demonstreerde ecoanarchistische actiegroep Active for Justice voor de tweede keer in Amsterdam tegen de verkoop van foie gras in vier Amsterdamse restaurants. Tijdens de demonstratie bleken twee van de vier te bezoeken restaurants intussen besloten te hebben foie gras van het menu te halen.

Wat is foie gras?

Foie gras is de ontstoken lever van eenden en ganzen, verkregen door de dieren op te sluiten in kleine kooitjes en ze twee tot zes keer per dag te dwangvoederen via een stalen buis die in hun slokdarm gestoken wordt. Doordat ze per dag een kwart van hun lichaamsgewicht aan maispulp naar binnen gespoten krijgen, raakt hun lever ontstoken en zwelt deze op tot tien keer de normale grootte om vervolgens voor veel geld verkocht te worden als delicatesse. Dit dwangvoederen is verboden in Nederland, maar foie gras importeren en verkopen mag nog wel.

Succesvolle campagne

Sinds april 2022 richt Active for Justice haar pijlen met veel succes op de restaurants die foie gras verkopen. Zij krijgen eerst een email, dan een brief en vervolgens aangekondigde demonstraties voor de deur, net zo lang tot ze het van de kaart afhalen. Deze methode heeft er inmiddels voor gezorgd dat foie gras in steden als Amersfoort en Wageningen inmiddels van alle menukaarten verdwenen is en in Utrecht, Haarlem, Rhenen en Eindhoven zijn door de demonstraties nog maar één of enkele restaurants over. Bij een restaurant in Utrecht was er echter meer nodig. Zo kwam de groep in januari veel in het nieuws nadat ze een restaurant in Utrecht hadden bezet nadat ze aangeschreven waren en er zes legale demonstraties voor de deur plaats hadden gevonden.

Verslag

Vanaf het stationsplein vertrok om 17:30 een dertigtal demonstranten, gewapend met fotoborden, spandoeken, vlaggen en megafoons als eerste naar restaurant Bistrot Neuf. Daar aangekomen werden leuzen gescandeerd als ‘Bistrot Neuf schande! Bloed aan je handen!’, ‘Animal liberation, human rights! One struggle, one fight!’ en simpel ‘haal foie gras van het menu!’ Bij aankomst was het restaurant al vrij leeg en daar kwam geen verandering in zo lang de demonstratie duurde.

Na een kwartier ging de tocht verder naar café Nobo, waar de eigenaar vrijwel meteen naar buiten kwam. Of het nou hun geweten was dat ineens was op gaan spelen of dat ze geen zin hadden in een tweede demonstratie voor de deur met ontevreden klanten en misgelopen omzet tot gevolg was niet geheel duidelijk, maar feit is dat foie gras bij Nobo van de menukaart verdwenen is, zo deelde de eigenaar de demonstranten mede. Ook bij Sins of Sal bleek de tweede actie succesvol. Daarmee staat de teller van het aantal restaurants dat in Amsterdam is gestopt met de verkoop van het omstreden product sinds Active for Justice er actief is op elf. Negen restaurants stopten nadat ze door de actiegroep waren aangeschreven. Bij café Nobo en Sins of Sal was daar iets meer voor nodig.

De actiegroep zegt blij te zijn met het snelle succes in de hoofdstad, maar blijft goed in de gaten houden of de gestopte restaurants niet op een later moment alsnog foie gras gaan verkopen. ´Soms zeggen restaurants dat ze stoppen met de verkoop om het vervolgens opnieuw op de kaart te zetten als ze denken dat ze niet meer in de gaten gehouden worden, maar dat hebben wij altijd door,´ aldus één van de demonstranten.

Café Parlotte was het laatste restaurant dat door de demonstranten bezocht werd. Volgens de eigenaar, die beweerde dat hun foie gras niet door dwangvoeding verkregen was, geheel onterecht. De actiegroep had hier echter geen boodschap aan omdat de eigenaar vertelde dat hun foie gras uit Frankrijk kwam, waar bij wet is vastgelegd dat de levers via dewangvoeding vervet moeten zijn om als foie gras geexporteerd te mogen worden.

Na bistrot Neuf voor de tweede keer die avond met een bezoekje vereerd te hebben, keerde het gezelschap terug naar het Centraal Sation. ´We komen terug met nog veel meer,´ klonk het terwijl zij met succes actie afsloten.’

Active for Justice

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boemboem
11 maanden geleden

Vast wel een goeie actie maar beetje raar om dat anarchisten symbool erbij te zetten als je iedereen bewust wilt maken.

Boemboem
11 maanden geleden