Previously Unreleased 2023 is het jaarlijkse festival van Eye van onuitgebrachte films in de Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Het zijn vooral dwarse, schurende werken die de kijker consumeert. Zonder Previously Unreleased zou het een saaie zomer zijn voor mensen die iets anders willen zien. Er is ook nog het uitvoerige retrospectief van Werner Herzog in Eye.

Les Pires

van Lisa Akova en Roman Gueret gaat over het maken van een film in een achterstandswijk en is gesitueerd in Noord-Frankrijk. De regisseur wil zijn film laten gaan over de moeilijkste jongeren, zogenaamd om die lastposten te humaniseren. VIer daarvan worden gevolgd in de film. De film in de film is een drama over de zwangere Lilly (Mallory Waneques) en haar vervelende vriend. De boze en speelse Ryan completeert het emotionele centrum van de film. La Pire is een sociaal-realistische film die je kan plaatsen tussen Vittorio de Sica (Fietsendieven) en de Dardenne broers (Rosetta). Er zit ook nog een betoog in over de ethiek van de regisseur Gabriel (mooie rol van Johan Heldenberg). Vooral zijn genadeloze streven naar authenticiteit en ware emotie worden onder vuur genomen. Dat leidt tot een explosieve situatie met een gevecht wat uit de hand loopt. Dit sociaalrealisme komt verfrissend over. Zijn Akova en Gueret opvolgers van de Dardenne’s en Ken Loach?


The Integrity of Joseph Chambers 

van regisseur Robert Machoian is misschien een typisch Amerikaanse blik op opgepompte mannelijkheid, wel met een zweem van satire. Clayne Crawford speelt Joseph Chambers, succesvol verzekeringsagent, is getrouwd en heeft twee zonen. Hij is met zijn familie van de stad naar het platteland van Alabama gevlucht. Zoiets als een naderende apocalyps heeft Clayne in zijn hoofd. Jezelf ervoor voorbereiden heet preppen. Zijn eerste voorbereiding is een solo-jacht met een geleend geweer. Zijn echtgenote probeert Joseph tegen te houden. Struikelend over boomtakken kan dit nooit goed aflopen. Deze sterk geschreven en geacteerde parabel, gedurende 24 uur, toont meedogenloos hoe de huidige stadsmens hopeloos verloren is in de natuur.


Atlantide

de Italiaanse film van regisseur Yuri Ancarani is een hypnotiserend relaas over tieners die speedboats varen en in drugs handelen. Het schijnt een documentaire te zijn en het verhaal van de dwarse jongeren is tamelijk minimalistisch. Daniele is de held, ingetogen en met weinig woorden. Het gaat hem om tomeloze snelheid op het water. De handeling speelt zich af op een baai in de buurt van het magisch sfeervolle Venetië. De vormgeving van de film is extravagant met betoverende beelden en een intense geluidsband, goede bioscoop luidsprekers helpen. De personages hebben een hoog bordkarton gehalte. Maar dat geeft even niet. Ancarani is een meester van audiovisueel geweld.


El Castigo (de straf)

van de Chileense regisseur Matías Bize gaat over twee ouders die hun zevenjarige zoontje kwijtraken in het bos. Als straf na een onbenulligheid werd het weerbarstige jongetje aan de weg gezet. Veel verwijten over en weer tussen de ouders, maken de situatie explosief. In dat claustrofobische Chileense woud wordt de spanning bloedstollend, alsof het een thriller is. Debatteren over goed ouderschap helpt in het geheel niet. We zien een huwelijk kapseizen. De eenheid van tijd en plaats als in een Kammerspiel is briljant benut, de twee ouders zijn fantastische rollen van Antonia Zegers als de moeder en Nestor Cantillana als vader.  


Lola 

De in 16 mm opgenomen zwart-wit film is het debuut van de Ierse regisseur Andrew Legge. Er worden geheimzinnige filmrollen uit de jaren veertig gevonden. De inhoud handelt over twee zussen die een tijdmachine fabriceren. Het zijn unieke home movies. Ze kunnen uitgezonden omroepuitzendingen uit de toekomst naar binnen halen. David Bowie wordt hun held. Het wordt ingewikkeld als ze het leger toekomstige informatie proberen te geven. Nog ingewikkelder wordt het als er een alternatieve realiteit wordt getoond waarin Hitler en zijn leger, door Londen marcheren. Legge haalt heel wat overhoop in zijn film. Wat opvalt is de prachtige reconstructie van de jaren veertig en de mengeling van analoge en digitale filmelementen. De samenzwerende zussen gespeeld door Stefani Martini en Emma Appleton stelen de show.

De films van Previously Unreleased gaan beurtelings in première in Eye en De FilmHallen te Amsterdam, worden landelijk uitgebracht in een groot aantal filmhuizen en theaters.

Les Pires en The Integrity of Joseph Chambers zijn nu te zien.
Vanaf 13 juli: Atlantide
Vanaf 20 juli: El Castigo
Vanaf 27 juli: Lola

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties