Tengo sueños electricos is een studie van een stormachtige vader-dochter relatie, het is een magnetiserende ervaring.

Tengo sueños electricos heeft een memorabel begin. Een vader met vrouw en twee dochters is thuis aangekomen en wil de garagedeur openmaken. Wanneer dat niet lukt ramt hij zijn hoofd tot bloedens toe aan die deur. Het speelfilmdebuut van Valentina Maurel uit Costa Rica is knetterend en magnetiserend. We kijken naar een waarachtige film en niet naar een thesis. Het is een ruwe en rauwe coming-of-age vertelling, wel opvallend elegant gemaakt. Costa Rica staat niet op de map als filmland, dan is deze film een mirakel.  

Eva (Daniela Marín Navarro) is zestien, leeft met haar moeder (een ex-danseres), een jonge zus en de kat. Vader Martín verlaat zijn gezin, er valt niet met de man te leven. Eva wil juist dolgraag bij haar vader gaan inwonen. Vader heeft geen interesse in zijn dochter, hij heeft vooral de ambitie om dichter te worden en wordt graag stomdronken in zijn artiesten milieu. En toch is daar de vader-dochter relatie. Met enige angst kijken we naar de sluimerende razernij van de man. De ruzies tussen Eva en haar vader knetteren en knallen.Vader knijpt graag hard in de arm van zijn dochter, tot ze het uitschreeuwt van de pijn.

Dat is de wijze waarop de vader liefde voor zijn dochter toont, Eva raakt graag de baard van haar vader aan. Dit is een zeldzame lichamelijke film. Tengo gaat over de seksuele ontluiking van Eva, dat is erotisch geladen en tevens ongemakkelijk om te bekijken. Wanneer Eva haar maagdelijkheid verliest met een twintigjarige oudere vriend van vader, is de bijna zwijgzame toorn van Martin angstaanjagend. Bijzonder is dat de film niet over machismo in dit Midden-Amerikaanse land gaat. De focus is vooral gericht op Eva, meesterlijk vertolkt door Daniela Marín Navarro. Ze begint pas als actrice en dan een dergelijk complex en dubbelzinnige rol spelen. Samen met Reinaldo Gutiérrez weten beiden schitterend de seismische botsingen tussen dochter en vader te belichamen. Het aantrekken en afstoten is hypnotiserend.  

Tengo sueños electricos (Cinéart) vanaf 17 augustus in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties