De nieuwe punk sensatie ‘Wielklem’ is nog maar één maand oud, en ze maken nu al veel kabaal. Een debuutalbum, een tweede album en derde album, twee tours, en zelfs een videogame. Ja, een videogame! Uit welke schaduwen komen deze gasten vandaan gekropen en wat is Wielklem dan precies?

“Stel je voor dat je ‘s ochtends vroeg opstaat. Koud douchen, beetje yoga, paar kilometer hardlopen, wat fitness, en goed ontbijten. Het is een belangrijke dag, je voelt je goed, en je bent er klaar voor. Strak in je mooiste outfit loop je de deur uit en de lucht is hemelsblauw. Maar dan zie je ineens dat er een wielklem op je auto zit. Je haalt je afspraak niet, en je dag is compleet verpest. Dat is hoe onze muziek voelt.” Beter kan leadzanger Gilian het niet omschrijven. Hun teksten beschrijven een pikzwarte kijk op de ondergang van de wereld, en de muziek begeleidt zonder adempauze. “Alsof een piano van de trap valt, of dat je getuige bent van een heel langzaam treinongeluk. Als de Titanic vandaag verging, dan zou Wielklem aan boord spelen terwijl het schip langzaam zinkt in een ijskoude oneindigheid”.
.
Wielklem is opgericht op 5 augustus 2023 in Almere. Het is dan ook een echte Almeerse band. “We identificeren ons met deze stad omdat we er allemaal vandaan komen, maar het is ook een bewuste keuze om juist onze stad van herkomst zo uitgesproken te profileren. Wij zijn trots op Almere, want er zijn geweldige Almeerse artiesten. Bands als Alkaline, Invain, Cult of Carnage, Astronutz, etc. Jonge spannende acts”, prijst Gilian. “Maar naast boodschappers van het Almeerse woord, dragen we ook heel bewust de punk ideologie uit.” En dat zeker. De muziek is hard, puur en vrij. Met teksten over de ‘plastic soep in de zee’ of hoe ‘iedereen alles wil’ behandeld Wielklem thema’s als klimaatverandering, consumerisme, en meer. De apocalyps, de dystopie, kapitalisme, imperialisme, Wielklem schetst niet bepaald een rooskleurig beeld van de wereld. “Zie Wielklem als de kreun van het volk. We uiten wat iedereen voelt. De wanhoop slechts een geïsoleerd tandwiel in een groot systeem te zijn, de onzekerheid over de toekomst van onze kwetsbare aardbol, de machteloosheid niets te kunnen doen in een gebureaucratiseerde wereld vastgelijmd aan een op hol geslagen raket, etc.”
.

.

Live op het podium schijnen andere thema’s ook symbolisch te worden behandeld. Gescheurde tanktops, lange labjassen met bloeddruppels, naggelak, oogschaduw, en dat voor vier heren. “Vrijheid betekent dat je doet wat je wil, en wij doen precies waar we zin in hebben. Dat is punk, de vrijheid om te zijn wie je bent, opkomen voor de underdog.” En dat is te zien. De vuurdoop van Wielklem kwam 2 september bij Poppodium de Meester in Almere. Vanuit het niets kwam de band op zonder ook maar een woord te zeggen. De drummer tikt af, en de psychose begint. Een halfuur lang zien we een band die nog niet eens vijf keer gerepeteerd heeft, het podium compleet afbreken en de zaal verbaasd achterlaten. Het is het begin van twee concertreeksen tot volgend jaar zomer. Zo speelt Wielklem 30 september bij het legendarische kraakpand de Vondelbunker in Amsterdam, 6 oktober bij het grote poppodium Gebroeders de Nobel in Leiden, 9 maart bij De Helling in Utrecht, en 1 juni bij Rotown in Rotterdam. En dat allemaal ter promotie van drie albums die eraan komen.

.
Het debuutalbum ‘De Laatste Mens‘ dropt 9 september met een release party bij Café op 2 in Almere. “De Laatste mens is een hybrid tussen kunstmatige intelligentie, analoge instrumenten, en akoestische klanken. We hebben met behulp van algoritmes honderden samples laten genereren door een computer en hiermee 9 tracks gemaakt. Zelfs de album cover en de back cover op de CD zijn gemaakt door AI.” Het album is echt even wat anders. Vernieuwend, verfrissend, en vreemd. “Alsof je met 300 kilometer per uur uit de bocht vliegt op de snelweg.”
.
Speel hier de Wielklem videogame  en volg Wielklem op Instagram

 

Tourdates van Wielklem:

2023: 
 • 9 September. Release Party. Café op 2, Almere.
 • 16 September. Hondsdol. De Klos, Emmeloord.
 • 23 September. Uit Festival, Almere.
 • 30 September. Punk Rock Party. Vondelbunker, Amsterdam.
 • 6 Oktober. We Are Troubled. Gebroeders de Nobel, Leiden.
 • 13 Oktober. Hondsdol. Zaal X, Almere.
 • 21 Oktober. Hondsdol. Bredius, Woerden.
 • 3 November. Don’t Mind The Fuzz. Bredius, Woerden.
 • 25 November. Hondsdol. Corneel, Lelystad.
 • 30 November. Hondsdol. Toekomstmuziek, Amsterdam.
 • 15 December. Hondsdol. Zaal X, Almere.

2024: 

 • 16 Februari. Release Party. Zaal X, Almere.
 • 9 Maart. Hondsdol. De Helling, Utrecht.
 • 16 Maart. Hondsdol. Willemeen, Arnhem.
 • 30 Maart. Hondsdol. Fluor, Amersfoort.
 • 13 April. Hondsdol. Paard, Den Haag.
 • 20 April. Hondsdol. Bitterzoet, Amsterdam.
 • 11 Mei. Hondsdol. Gebroeders De Nobel, Leiden.
 • 18 Mei. Hondsdol. Zaal X, Almere.
 • 1 juni. Hondsdol. Rotown, Rotterdam.
 • 28 Juni. Hondsdol. Zaal X, Almere.

Door .

Abonneer
Laat het weten als er

*

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pieter
10 maanden geleden

Puns staan helemaal niet vroeg op, douchen niet en ontbijten met goedkoop supermarkt bier.

nomen nescio
10 maanden geleden

Advertorial?

Pieter
10 maanden geleden

Yoga is voor hippies.

Boemboem
10 maanden geleden

Punkers met een auto?

Boemboem
10 maanden geleden

“Alsof je met 300 kilometer per uur uit de bocht vliegt op de snelweg.”

Ja, goed voor het milieu ook.

Pieter
10 maanden geleden

Lekker cliché “Gescheurde tanktops, lange labjassen met bloeddruppels, naggelak, oogschaduw, en dat voor vier heren” Lijkt wel een soort parodie punkband.

Pieter
10 maanden geleden

en dat voor vier heren” Als het nou de jaren vijftig van de vorige eeuw wareen. Het is 2023

Boemboem
10 maanden geleden

Deze punkers gaan tegen alles tekeer behalve tegen de evolutieleer. Ze moeten maar eens uitleggen hoe een aap tot een punkrocker kon uitgroeien.

Kwelvin Kulder
10 maanden geleden

Slechte punk, geforceerde neptroep. Heb ze kort live gezien maar het was allemaal gewoon te gefoceerd en nep. Kon er vrij weinig mee. Heb ook vernomen dat ze diep in de reedt van de gemeente zitten en dus altijd en overal subsidies voor krijgen. Deze band verdient alle aandacht niet.

10 maanden geleden

Is dit serieus? Wat een over het paard getilde troep. Slaat kant noch wal. Kan me niet voorstellen dat mensen dit echt leuk vinden. Zeker zo’n subsidie bandje wat enkel kan bestaan uit de gratie van hun gemeente. Spuug, moge ze snel opdoeken en moge K.M. een baantje zoeken ipv deze trieste schertsvertoning vol te houden.

Tiedt Tiettelaers
10 maanden geleden

Ik ben vooral fan van de zanger zijn tepels!! Muziek vind ik een beetje overbodig, heb je ook ONLYFANS G.C?

10 maanden geleden

Pls Kelvin pleeg geen plagiaat op mijn teksten……

10 maanden geleden

Ze vinden zichzelf inderdaad echt enorm grensverleggend en speciaal XD. Muziek zelf klinkt best nep.. beetje als Fast Food. 3 albums in 1 maand? G.C. is echt de mcdonalds van de muziek en dat hoor je, nooit een dieptepunt, nooit een hoogtepunt, altijd maar in het midden. Hele saaie foppunk. Poserpunk. Misschien wilt kelvin mulder voor mij in de keuken werken bij de mcdonalds? Maakt ie tenminste iemand blij.

10 maanden geleden

Ter informatie, HONDSDOL concerten zijn vanuit gemeentegeld uit Almere. Dus deze ‘punks’ pijpen de pik vd staat om een schamper centje. Zonder subsidie komt er niemand naar ze kijken

Haat Heks
10 maanden geleden

“De Laatste mens is een hybrid tussen kunstmatige intelligentie, analoge instrumenten, en akoestische klanken. We hebben met behulp van algoritmes honderden samples laten genereren door een computer en hiermee 9 tracks gemaakt. ”

Niet erg punk…

GILIAN CAGE
10 maanden geleden

Iedereen bek dicht wij sijn egwel punk. Iedereejn die ons nied goet vint kan de kelere krijge.

Graafius Stolckius
10 maanden geleden

Je jat onze muziek pik. Kappe of je krijgt problemem. Lyrics van Mart. Drums van mij. Wtf man.

Nicolas Cage
10 maanden geleden

Goddamnit Kelvin, could you please stop abusing my last name? You fucking piece of shit.

DroefPrepper
9 maanden geleden

Kan er niet veel mee. Geen punk
en erg slecht.

Punkisgeenfunk
9 maanden geleden

‘Punksensatie’? Band bestaat 3 weken en hebben 1 matige plaat. Waar is de sensatie?

Boemboem
9 maanden geleden

Misschien moeten deze punkers de profeet Rinus maar als zanger nemen. Zijn voorzeggingen komen niet uit maar hij krijgt wel alle aandacht.

Dominiquis Stolqius
9 maanden geleden

Geen zorgen. Dit omhooggevallen theater is al uit elkaar. Gilian Cage is voor de 2e keer gedumpt door zijn band ivm plagiaat.

Narcisme is een zware ziekte merk ik. De ‘sensatie’. Wie verzint die kul? Kelvin Mulder aka Gilian Cage heeft al jaren een psychose, in deze psychose is hij een rockster. Ondertussen tergt hij iedereen die hem ooit lief was. Niemand ziet hem meer. Take it easy Kwelvin Kulder en ga lekker op een lange vakantie ofzo. Want je muziek is ruk en je loopt erbij als een ongrappige smakeloze clown.

Brenno Mulder
8 maanden geleden

Gilliam Cage? Dat is toch die Kelvin Mulder? De neppunker uit Almere die alles met A.I doet? Zelfs zijn schoolwerk. XDXDXD