Anatomy of a Fall is een formidabele mix van rechtbankdrama en thriller. 

Anatomy of a Murder van de Franse regisseuse Justine Triet gaat over de dood van Samuel (Samuel Theis) leraar en schrijver die uit het bovenste raam van zijn chalet in de Franse Alpen nabij Grenoble, te pletter is gevallen. Hij leefde daar met zijn echtgenote, de succesvolle schrijfster Sandra (Sandra Hüller) en hun 11-jarige zoon Daniel (Milo Machado Graner). De jongen ontdekt na een wandeling met de hond, zijn vader die in een plas bloed ligt. Moeder Sandra was alleen met haar man thuis. Grote vraag is of Samuel zelf de sprong gemaakt heeft, of door zijn vrouw Sandra naar beneden geduwd is.

We maken kennis met Samuel terwijl hij al dood is, later in de film komt fragmentarisch informatie over de man en de relatie met zijn vrouw Sandra aan de orde tijdens de rechtszaak. Regisseuse Triet was meer geïnteresseerd in de op de klippen gelopen relatie dan de vermeende misdaad. Daarom is het geen traditioneel rechtbankdrama geworden. Er wordt onderzoek naar ‘de val’ gedaan met een leden pop die naar beneden wordt gegooid. Dat gaat gepaard met enige zwarte humor. De film is een merkwaardige mengeling van feit en fictie. Er zijn vele onbetrouwbare getuigen, hun waarnemingen zijn altijd subjectief.

Alles in de film draait uiteindelijk om Sandra, Hüller geeft een bijna achteloze vertolking, briljant speelt ze de hardheid alsmede de menselijkheid van Sandra uit. Ze heeft geen huilmomenten nodig. We willen, alsof het een Hitchcock film betreft, dat ze niet schuldig is aan de dood van haar echtgenoot. Terwijl ze volgens hem plagiaat op zijn werk heeft gepleegd. Hij haat zijn vrouw omdat ze succesvoller was. Sandra schept bijna op over haar seriële overspel in de rechtbank. Elke relatie heeft skeletten in de kast, hier zijn het er erg veel. De officier van justitie haalt bovendien alles uit de kast om haar te besmeuren.

Amusant trouwens dat er bijna geen fatsoenlijke personage in de film zit, zelfs Sandra’s advocaat is louche. Zoon Daniel die in het eindspel een cruciale rol speelt, is tergend ondoorgrondelijk met zijn bijna dode ogen. Sandra is een professionele verhalenvertelster. Zelfs haar boeken worden in de rechtbank ontleed, welk narratief geloofd de jury? Anatomy of a Fall zit vol sublieme vondsten. Het mooiste detail is dat Sandra als geboren Duitse, Engels spreekt met haar gezinsleden, dat geldt voor haar als een werkbaar compromis. Ze creëert daarmee haar eigen isolement. Sandra ondergraaft zodoende het geluk van haar gezin. Misschien is dat het ergste van alles.

Anatomy of a Fall (Paradiso Film) vanaf donderdag 12 oktober in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties