22 december 2013 – Afgelopen donderdag zijn door de Anarchistische Anti-Gevangenis Groep (AAGG) in Soesterberg en Amersfoort 2000 flyers verspreid in de omgeving van ‘Justitieel Complex Zeist’ om zichtbaar te maken wat in hun achtertuin gebeurt. Kamp Zeist is zowel een gevangenis als een detentiecentrum voor gezinnen. De flyers zijn deel van een grotere actie tegen alle meer dan 50 gevangenissen en detentiecentra in Nederland. Op de flyer staan boodschappen als “opsluiting is geen hulpverlening” en “de overheid is goed in nare dingen minder naar te laten klinken”. Vrijdagmiddag is buiten de muren van Kamp Zeist een lawaaidemonstratie om mensen binnen te laten weten dat er solidariteit is en op te roepen voor een betere samenleving waar iedereen vrij is.

Tegen Kamp Zeist is in het verleden vaker actie gevoerd, ook voordat het detentiecentrum gebouwd werd. Achter het beton en prikkeldraad is een gedeelte gewone gevangenis en een gedeelte deportatiecentrum met ‘gesloten gezinsvoorziening’: hier worden gezinnen met kinderen
opgesloten voordat ze worden Nederland worden uitgezet.  Emma (36) uit Zeist gaat ook naar de demonstratie: “Ik vind het verschrikkelijk en onmenselijk wat hier gebeurt. De families met kinderen die opgesloten zitten krijgen een stempel illegaal omdat ze net als jij en ik op zoek zijn naar een beter leven. Het is onzin dat dit ‘kindvriendelijk’ wordt genoemd. De pijn die de overheid hiermee veroorzaakt is het logische gevolg van onderdrukkende grenspolitiek.”

Keer op keer schrijven mensenrechtenorganisaties, inspecties en hulpverleners dat mensen opsluiten niet helpt om te voorkomen dat mensen
de wet (moeten) overtreden. De meeste mensen die in de gevangenis komen, hangen aan ‘de onderkant’ van de samenleving: vluchtelingen op zoek naar veiligheid, kansarme jongeren op zoek naar een beetje geluk, armen op zoek naar overleving. En met hen nog vele anderen die gedwongen worden door het kapitalistische systeem dat ons dwingt onszelf een burn-out in te werken om te overleven. Emma: “ik vraag me af waarom gevangenissen überhaupt bestaan: het enige antwoord dat ik heb kunnen vinden is dat er geld wordt verdiend over de ruggen van gevangenen.”

Gevangenissen liggen vaak verstopt, zoals in de bossen van Zeist. Daarmee worden mensen nog meer geïsoleerd van de samenleving en hoeven ‘gewone mensen’ niet geconfronteerd te worden met wat daar gebeurt. Wij willen dit isolement doorbreken. Laten we als samenleving op zoek gaan naar een manier waarop iedereen mee kan doen en iedereen een plek heeft. Niemand is vrij tot iedereen vrij is: help elkaar, deel met elkaar, leer van elkaar en leef met elkaar.

Door .

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4 maanden geleden

Zet er in het vervolg direct even bij dat het met vluchtelingen te maken heeft. Dat scheelt een hoop gepuzzel. Dit gezegd hebbende, waarom ga je niet tegen Menzis protesteren met hun aldoor stijgende premies. Eerst 18 keer fysio als je 2 tientjes bij betaalt, dat doe je dan maar. Twee jaar later trekken ze die 18 omlaag naar 12 tenzij je opnieuw 2 tientjes bij betaalt. Maar ja, anarchisten hebben een obsessie met vluchtelingen en doen nooit iets voor eigen huismerk armen. Anarchisten zijn nep-links.

4 maanden geleden

zag net studenten die hun leningen niet kunnen aflossen. Ze hebben een schuld van 60.000 euro. Mooi dat de anarchisten voor hen op de bres springen ipv. voor transgender en tegen zwarte piet.