Beste films van 2023

1. Beau is Afraid
(Ari Aster) Is een drie uur durend tour-de-force. Het is een surrealistisch epos over identiteit en jeugdtrauma tussen alle krankzinnigheid in, de onvergetelijke vertolking van Joaquin Phoenix, het kloppende hart van de film.

———————————————————————————————————————

2. Asteroid City
(Wes Anderson) is een unieke Anderson film over excentrieke buitenbeentjes, met ruimtevaart, een vriendelijke Alien en opgroeiende jeugd in een woestijnstadje in de jaren vijftig. Vertolkt door circa twintig filmsterren. Bijzondere vormgeving.

———————————————————————————————————————

3. Le Pot-au-Feu
(Tran Ang Hung) Een meeslepend culinair drama over de liefde; gaat voluit over de liefde voor de Franse keuken. De chemie tussen Franse filmsterren Binoche en Magimel spat van het doek af.

———————————————————————————————————————

4. The Killer
(David Fincher) Met een bijna Hitchcockiaanse thriller over een falende huurmoordenaar, gespeeld door een sublieme Michael Fassbender, toont Fincher voor de zoveelste keer zijn meesterschap.

———————————————————————————————————————

5. The Eternal Daughter
(Joanna Hogg) Hogg maakte een beklijvend spookverhaal over moeder en dochter in een leeg hotel. Engelse beleefdheid en een briljante dubbelrol van Tilda Swinton zijn de kersen op de taart.

———————————————————————————————————————

6. Perfect Days
(Wim Wenders) De Duitse regisseur Wenders beleeft een ware renaissance. De film is een heerlijk portret van een oudere Japanse man die toiletten schoon maakt, van cultuur houdt en gelukkig is. Ontroerend met een prachtrol van Kȏij Yakhuso.

———————————————————————————————————————

7. Anatomy of a Fall
(Justine Triet) is een knetterende mengeling van rechtbankfilm en familiedrama. Een opeenstapeling van dubbele bodems en vreemde kronkels. Een magnifieke hoofdrol van Sandra Hüller, ze speelt een uiterst dubbelzinnige rol.

———————————————————————————————————————

8. Böse Spiele – Rimini Sparta
(Ulrich Seidl) Derde deel van de Sparta trilogie is een samenvoeging van de eerste twee delen. Seidl heeft een sardonisch portret van twee ‘foute’ broers gemaakt. Naar, triest en onverwacht gevoelig.

———————————————————————————————————————

9. Aftersun
(Charlotte Wells) een sterke debuutfilm van Wells, is een mysterieus verhaal over een vader-dochter relatie. Het gaat over de herinneringen van de volwassen dochter aan haar vader. Fragmentarisch gefilmd en zeer aangrijpend.

———————————————————————————————————————

10. Tengo sueños electricos
(Valentino Maurel) Een debuut van de regisseuse Maurel uit Costa Rica, het toont net als Aftersun een bewogen vader-dochter relatie. Hier is de zestienjarige dochter in opstand tegen haar brute vader. Het is een lichamelijke en magnetiserende film.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 maanden geleden

Leuk al die filmtips van jullie. Maar van anarchisten had ik aan het einde van het jaar toch liever tips gehad hoe je een energiecontract moet afsluiten, 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar of helemaal niet? Heel veel mensen lopen hierin vast. Dan is er Menzis die steeds de fysio behandelingen omlaag doet tenzij je dan weer extra bij betaalt. Het is betalen betalen betalen betalen betalen betalen betalen betalen. En de zelf benoemde wereldverslechteraars anarchisten zwammen over films.

5 maanden geleden

heej ik zie het nu pas, die onderste kerel draagt een iron maiden t-shirt.