Vincent Must Die is een heerlijke zware komedie gesitueerd in een apocalyptische wereld. 

Vincent Must Die van de debuterende Franse regisseur Stéphan Castang geeft een perfect beeld van de huidige tijdsgeest, terwijl de film in 1999 schijnt te spelen. Het is een dystopische satire met paranoïde neigingen. Vermoeiend is intussen dat apocalyptische gedoe, Netflix puilt uit van dergelijke films en series. Met alle huidige conflicten en oorlogen is er wellicht een opmaat naar een Derde Wereld Oorlog. Er schijnt bovendien een nieuwe pandemie aan te komen, ziekte X, noemen ze het, het zou twintig keer dodelijker zijn dan de vorige pandemie.

In een wereld die dronken is van angst past Vincent Must Die mooi in het pessimistische narratief, er zit tevens veel zwarte humor in. In de briljante en vileine opening van de film wordt de gelijknamige hoofdpersoon, die grafisch ontwerper is, door een collega met een laptop op het hoofd geslagen. Een andere collega steekt Vincent (Karim Leklou) met een potlood neer, in deze giftige kantoorcultuur is de grote zonde van hem dat hij mensen in de ogen aankijkt. Of ontwijkt hij juist de blikken? Bovendien wordt hij achtervolgt door een dakloze en mishandelt door een stel buurkinderen. De aanvallen houden niet meer op, daarom slaat Vincent op de vlucht, eerst verstopt hij zich in een huis van zijn vader. Om daarna toch het avontuur aan te gaan.

Hij ontmoet serveerster Margaux (Vimala Poms), die gevaarlijk is en waaruit een bitterzoete en dubbelzinnige liefdesrelatie uit voort vloeit. De twee gaan met de auto op zoek naar veiligheid in een wereld die aan het instorten is. Margaux vraagt om vastgezet te worden in de auto, bang als ze is om Vincent te doden. Ondertussen is er ook de dreiging van zombies. Castan is een regisseur die van genrefilms houdt, de invloed van horror meesters George Romero en John Carpenter is onmiskenbaar. De losgeslagen chaotische wereld is meer dan treffend verbeeld, de toevoeging van zwarte humor verhoogt het kijkplezier aanzienlijk.

We kunnen gerust lachen om deze krankzinnige apocalyps. Vincent Must Die is verfrissend en ongewoon. De sterke vertolking van Karim Leklou in de hoofdrol is complexer dan het op het eerst gezicht lijkt, vooral omdat hij geen naïeve sukkel speelt. Vincents waardering voor het leven is groter dan de angst voor de dood. Kortom, het is een film die het leven omarmt.

Vincent Must Die (Gusto Entertainment) nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties