Door Ulrik van Tongeren

The Peasants is een visueel betoverende animatiefilm over een 19e eeuwse boerengemeenschap in Polen.

Het koppel Hugh Welchman en Dorota Kopiela maakten samen met een leger animatoren en schilders Loving Vincent. Deze biografische film over leven en dood, van Vincent van Gogh was een baanbrekende animatiefilm. De techniek van het samensmelten van olieverfschilderijen en life action vertolkingen van de acteurs voor een groen scherm, zorgt voor filmische magie. Met hun nieuwe film, het groots opgezette The Peasants gebruikten ze dezelfde technieken, het maken van de film duurde 4 jaar. Maar liefst 40.000 schilderijen werden gebruikt.

The Peasants is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Poolse schrijver en Nobelprijswinnaar Wladyslaw Stanislaw Reymont (1904-1909), duizend pagina’s van de epische novel moesten omgewerkt tot een overzichtelijk verhaal. Jagna (Kamila Urzedowska) is een vrijgevochten jonge vrouw met artistiek ambities die een buitenbeentje is in het boerendorp. De vrouwen in het dorp zijn jaloers en haatdragend op de beeldschone Jagna, de mannen smachten naar haar. Ze heeft een liefdesrelatie met de getrouwde Antek (Robert Gulaczyk). Maar Jagna moet trouwen met de oude zieke vader van Antek, die de rijkste man van het dorp is. Het is een melodramatisch verhaal, met veel bruutheid en seksueel geweld tegen Jagna. Het is een ongemeen brute mensheid in The Peasant.

De film herinnert aan Dogville van Lars von Trier en Vlaamse boerenfilms van een halve eeuw geleden. De idyllische beelden van het wonderschone Poolse platteland in vier seizoenen zijn zeldzaam betoverend. De schilderachtige realiteit is een tour-de-force, de springerige beelden in een gouden gloed zijn bijna hypnotiserend. Al dat technisch en kunstzinnig vernuft kan niet verhullen dat het verhaal te statisch en conventioneel is in dit Pools gesproken drama. Loving Vincent is een vloeiender geheel, omdat het zich concentreert op de grote schilder en enkele nevenpersonages, daarom is het directer en aangrijpender. De wervelende penseelstreken van Van Gogh zijn ravissant en meesterlijk gebruikt. De huwelijksscene in The Peasants met woeste gedans en fantastische muziek is wel degelijk meeslepend geënsceneerd.

The Peasants (Paradiso Film) nu in de bioscopen.

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties