Door Ulrik van Tongeren

Hypnosen is een verrukkelijke satire over sociale onhandigheid en omgangsvormen.

Sociale codes en het daarbij horende ongemak, worden vlijmscherp belicht in de Zweedse film Hypnosen. Een seminaar is dan ook de ideale biotoop voor sociaal ongemak, jezelf verkopen en netwerken is erg genoeg. Debuterend regisseur Ernst De Geer geeft een meesterlijke opeenstapeling van tenenkrommende sociale situaties. Het jonge koppel met Vera (Asta Kamma August) en André (Herbert Nordrum) gaan op het seminaar Shake Up hun app voor gezondheidszorg gericht op vrouwen in de Derde Wereld presenteren. Dit op papier nobele plan met de naam Epione klinkt vaag. Dat plan verwatert omdat Andre zijn toekomstige investeerders wil behagen. De volgzame Vera weet het in eerste instantie overtuigend te brengen voor de congresgangers.

Maar wanneer ze grillig gedrag begint te vertonen schakelt André haar uit met slaapmiddelen. Dat gedrag is te danken aan een hypnose die ze kreeg om van haar rookverslaving af te komen. De losgeslagen Vera roept fascinatie en stil respect op bij de congresgangers. De wilde energie van grensoverschrijdend gedrag is immer spannend. De film lijkt hiermee te refereren aan het meesterwerk Toni Erdman van Mary Ades, waar een vader zijn ambitieuze dochter voor gek zet in deftig gezelschap, met zijn minachting voor sociale normen. André haalt alles uit de kast om hun presentatie te redden, hij is desperaat. Hij probeert kruiperig in het gevlei te komen bij de guru-achtige congres leider gespeeld door David Fukamachi Regnfors.

Zeldzaam tenenkrommend en bijna existentieel zijn die pogingen, alsof hij tevens zijn mannelijkheid moet redden. Vraag is of André een volgzame partner wil of juist de herboren Vera? Dit levert genoeg komisch materiaal op voor een heerlijk droge komedie. Tegen het eind van de film, met enkele verassende plot wendingen, krijgt het een onverwacht donkere ondertoon. Het eind is onvergetelijk hilarisch. Hypnosen is goed opgebouwd met scherpe observaties over onmacht en onhandigheid in sociale situaties. Die hele wereld van sociaal ondernemerschap om de wereld te redden, van dat zakelijk idealisme is een rake persiflage gemaakt.

De twee sterke hoofdrollen maken de film. Het is niet moeilijk om van de opgewekte Vera te houden, prachtig vertolkt door Asta Kamma August. Maar ook Herbert Nordrum als André is geweldig op dreef. Eigenlijk speelt hij een onsympathiek personage, zijn wanhoop echter, is gaandeweg wel degelijk invoelbaar.

Hypnosen (Arti Film) nu in de bioscopen.

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties