Door Ulrik van Tongeren

The Sweet East is een satirische en surrealistische roadmovie over het verdeelde Amerika.

De huidige Verenigde Station zijn spectaculair in verval, totale chaos loert om de hoek. Veteraan cameraman Sean Price Williams heeft met zijn regiedebuut The Sweet East gepoogd dat verdeelde land in beeld te brengen. Filmcriticus Nick Pinkerton schreef het scenario. De nerveuze energie en de politieke satire van de film herinnert aan de anarchistische alternatieve film van de jaren zestig. Misschien is de politieke insteek minder scherp dan die films. De vreemde types die de vertelling bevolken hebben radicale agenda’s, maar zijn tevens opvallend kwetsbaar. Vooral als ze in aanraking komen met Lillian, de tegenstribbelende heldin gespeeld door ster in de maak Talia Ryder.

Lillian ontsnapt telkens weer. Ze is een kameleon, onpeilbaar en onberekenbaar. Op schoolreis in Washington DC verdwaalt Lillian van de groep en gaat op avontuur in deze roadmovie. De handeling is grofweg gesitueerd in de bossen tussen New York en Vermont. Daar ontmoet ze een bonte verzameling excentrieke personages waar ze zich bij aansluit. Het zijn subculturen, zoals anarchistische alternatieve musici, een gezelschap neonazi’s, pretentieuze filmmakers die Lillian in hun historische kostuumfilm willen hebben. Als klap op de vuurpijl ontsnapt ze uit een kamp van jihadisten. Lillian is niet direct een slachtoffer, ze manipuleert wel degelijk om te overleven. Ze gebruikt haar uiterlijk om uit risicovolle situaties te ontsnappen.

Hoogtepunt van de film is wanneer Lillian, Lawrence de geheimzinnige docent van een universiteit ontmoet, hij helpt haar ontsnappen bij een shoot-out. Cultacteur Simon Rex speelt briljant de neonazi in de kast, die negatief bericht over de neergang van de kunst en cultuur in Amerika. Hij is bedachtzaam, charmant en sinister en al even onpeilbaar als Lillian. Ze verblijft in het huis van zijn moeder, volgestouwd met bizarre memorabilia. Ze draagt ook nog de kleren van de moeder. Fascinerend en beklemmend is deze episode, hier is genoeg materiaal voor een hele speelfilm.

De film is een aaneenschakeling van episodes, overtreedt met speels gemak filmwetten, en is daarom alleen al verfrissend tussen de voorspelbare vertelvormen. Dat springerige, terloopse is de charme van The Sweet East. De prachtige hoofdrol van Talia Ryder betovert. Alle grote acteurs hebben een gezicht wat je moet lezen. Ze hoeven geen uitgesproken emotie te tonen om meegesleept te worden door het personage wat ze spelen. Zo ook Ryder, in de droomachtige atmosfeer die de makers gecreëerd hebben, is er altijd dat aansprekende gelaat van haar, dat ons bij les houdt.

The Sweet East (Cherry Pickers Film Distributie) nu in de bioscopen.

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties