Kinds of Kindness is een verbluffende oefening in absurditeit van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos.

Door Ulrik van Tongeren

Lanthimos kwam begin dit jaar met Poor Thing en nu is er vrij onverwacht de opvolger Kinds of Kindness. Het is een episodenfilm, een drieluik van drie segmenten, ieder ongeveer een uur durend. De regisseur keert hiermee terug naar zijn vroege, shockerender werken: Dogtooth, Alps en The Lobster. Deze schreef hij met landgenoot Efhthimis Filippou. Liefhebbers van zijn meer publieksvriendelijke werken als The Favourite en Poor Thing, mede geschreven door Tony McNamara, moeten waarschijnlijk met enige verbazing Kinds of Kindness ondergaan. Het is weer een onwerkelijke ervaring, van Lanthimos, de meester van het absurdisme, hij ontleedt de bedenkelijke staat van de mensheid op zijn eigen onnavolgbare wijze.

Het vlijmende absurdisme speelt een belangrijke rol in al zijn films. Maar die vroege films hebben iets formalistisch, als in een vacuüm, het zijn gesloten entiteiten. Omdat ze droogkomisch zijn, zijn ze wel makkelijker te verwerken. Hetzelfde geldt voor Kinds of Kindness. Wat de verhaaltjes verbindt is het onderzoeken van keuze en controle. Tevens gaan ze over overgave en onderwerping. Het is nooit zomaar tiranniek gedrag, de vreselijkste dingen gebeuren met een zekere mate van decorum. Dat maakt de vervreemdende handeling uiterst komisch. In het eerste verhaal is Robert (Jesse Plemons) in ongenade gevallen bij zijn veeleisende baas gespeeld door Willem Dafoe (alweer briljant). Het is droogkomisch hoe hij de kwellingen ondergaat. In de tweede episode speelt Plemons een man die zijn verloren gewaande vrouw, gespeeld door Emma Stone, niet herkent als zijn echtgenote. De emotionele wreedheid van de echtgenoot gaat door het dak, met het uitvoeren van onsmakelijke mutilaties door zijn vrouw.

De derde episode gaat over een cult, waarbij Emma Stone’s Emily een nieuw lid moet rekruteren. Willem Dafoe en Hong Chau spelen de sadistische cult leiders. Hier is het geen droogkomisch humor meer, het is ontregelend en claustrofobisch, met een gruwelijke finale. Dit segment komt extra hard aan door de geleidelijk opgebouwde spanning na de eerste twee episodes.

Iedere episode wordt door dezelfde acteurs, in andere rollen, gespeeld: Jesse Plemons, Emma Stone, Willem Dafoe Margaret Qualley, Hong Chau, Mamadou Athie en Joe Alwyn. Plemons excelleert in de eerste twee episodes en raakt op de achtergrond in de derde. Hij is als acteur ondoorgrondelijk en onvoorspelbaar. Omdat hij er onschuldig uitziet komt zijn wreedheid des te harder aan, zie ook zijn rol in Civil War. Emma Stone, in haar derde rol voor Yanthimos, is schitterend en verrassend aandoenlijk in vele gedaantes en uitmonsteringen. De overgave van de actrice in deze rollen is verbijsterend. Ze maakt de ondraaglijke en verontrustende laatste episode memorabel. Wat een actrice.

Kinds of Kindness (The Walt Disney Company) nu in de bioscopen.

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties