handleiding berichten posten

korte handleiding:

– log in via:  https://www.ravage-webzine.nl/wp-admin/
– klik op “Nieuw” in de zwarte balk (onder de adresbalk):

dan kryg je een leeg nieuw bericht:


(klik op afbeelding voor uitvergroting)

1. typ in de titelbalk de kop van het bericht
2. klik op het pictogram naast het getal 2; dit opent een venster waarin je een afbeelding van je pc kunt uploaden naar de server om in het bericht te plaatsen
3. klik op het pictogram onder het getal 3; dit opent een extra ry aan symbolen; klik op het “W” pictogram:

dit opent een venster waarin je een word dokument plaatst: kopieer de tekst van het word bestand en plak het in het venster en klik op de knop “Invoegen”
4. de tekst wordt in het tekstvlak geplakt waarin tekstbewerkingen van het word bestand (zoals vette en kursieve passages) behouden blyven
5. in de “Samenvatting” typ of plak je de leadtekst die op de inhoudspagina vd site komt te staan
6. by “Categorieën vink je de betreffende rubriek aan waar het bericht toebehoort.. tevens kan in je het kader daaronder (valt op de afbeelding buiten beeld) by “Tags” de naam vd auteur schryven
7. klik op “Publiceren” en je bent klaar

 

 **************************
uitgebreide handleiding: 


*** klik op de afbeeldingen voor het oorspronkelyke formaat (de afbeeldingen van het dashboard en van het aanmaken van een bericht zyn uit te vergroten)

 

log in: https://www.ravage-webzine.nl/wp-admin/

ik heb 4 gebruikersnamen aangemaakt.. jullie kunnen kiezen in te loggen onder de naam ravage of onder jullie eigen naam: Ulrik , Ron , Alex..
het wachtwoord is voor alle 4 de namen hetzelfde en is als bylage pas geleden naar jullie toegestuurd.. omdat jullie met zn drieën zyn is het mischien handiger en overzichtelyker door elk onder de eigen naam in te loggen..

na in te loggen kom je op het ‘dashboard’ van het weblog waar de instellingen van het weblog staan en van waaruit nieuwe berichten gepost worden: (zoals gezegd kan je op de afbeeldingen klikken om uitvergrotingen te zien)het dashboard is de ‘cockpit’ waarmee je de weblog draaiende houdt.. hier kan je vanalles regelen.. het voert veel te ver door te bespreken wat je allemaal met het dashboard kan doen.. naarmate je regelmatig werkt met wordpress ga je vanzelf steeds meer leren en ontdekken met het controlepaneel op het dashboard.. deze handleiding beperkt zch tot het posten van nieuwe berichten (onderin deze pagina nog wat info over reakties beheren van bezoekers en over de teller)..

een nieuw bericht aanmaken: klik op ‘Berichten’ aan linkerzyde van het controlepaneel en dan op ‘Nieuw bericht’:

of klik op ‘Nieuw’ bovenin de zwarte balk (onder de adresbalk):

dan kan je een nieuw bericht maken:

er zyn 3 tekstvelden by het aanmaken van een nieuw bericht: bovenaan de titel; in het midden het tekstveld van het bericht en daaronder het tekstveld voor de lead ( die na het posten op de inhoudspagina komt te staan).. dat is dus de lead voor op de inhoudspagina wat by de titel en het plaatje staat.. alles wat je in de samenvatting typt komt alleen op de inhoudspagina te staan en niet in het eigenlyke bericht zelf..

daarna ga je met de muis rechtsonder naar het tekstveld van het bericht waar de rode pyl staat en trek je met de muis het tekstveld naar beneden:


zo wordt het tektveld langer wat het overzichtelyker maakt om in te werken:

voor je tekst en afbeeldingen plaatst in het tekstveld klik je op ‘Wysiwyg’ (what you see is what you get) dat rechtsboven het tekstveld staat.. dit werkt overzichtelyker en hoef je niet met html kodes om te gaan:

als je de naastgelegen knop ‘HTML’ kiest kan je het bericht opmaken in html kodes.. je kan tydens het werken over en weer veranderen van ‘Wysiwyg’ naar ‘HTML’,  maar makkelyker werkt het in ‘Wysiwyg’..

om een illustratie in het tekstveld te plaatsen klik je met de muis in het tekstveld en  dan op dit icoon:


waarna  je een afbeelding kan uploaden van de pc naar de server:

als de afbeelding is geüpload klik je op ‘Invoegen in bericht’.. zorg ervoor dat by ‘Uitlijning’ de eerste optie ‘Geen’ is aangevinkt anders komt er tekst naast de afbeelding te staan.. check ook of het formaat vd afbeelding goed is afgesteld.. by een grote foto van meer dan 700 pixels breed kies je voor ‘Groot’ en by foto’s die 700 pixels breed zyn of kleiner kies je voor ‘Volledige grootte’.. op onderstaande printscreen wordt een afbeelding geplaatst die 600 pixels breed is en dan kies je voor ‘Volledige grootte’.. het formaat vd afbeelding kan je zien naast de thumbnail, tevens staat by ‘Volledige grootte’ het formaat vermeldt..   (onderin de handleiding meer over afbeeldingen plaatsen)..

dan staat de afbeelding in het tekstveld:

je kan ook eerst de tekst plaatsen en dan byvoorbeeld ergens tussen de tekst een afbeelding plaatsen.. klik tussen de alinea’s waar je de afbeelding wilt hebben op ‘Enter’ van je toetsenbord en klik dan op het afbeeldingsicoon boven het tekstveld om een afbeelding te uploaden en in  de tekst te plaatsen..

in dit voorbeeld is echter eerst de afbeelding geplaatst en komt nu de tekst erby..
dat kan door een wordbestand in het tekstveld te voegen via de ‘W’ knop, dat is een handige manier om teksten waar kursiveringen en vetgedrukte passages in staan te plakken in het tekstveld.. dat beschryf ik verderop onder punt 3.

je kan de tekst ook rechtstreeks in het tekstveld plakken of typen.. om de lead vd tekst vet te maken selekteer je de bovenste alinea en klik je op ‘B’ (bold).. dit werkt alleen in de ‘Wysiwyg’ modus.. in ‘HTML’ moet je de kodes <strong> </strong> gebruiken om het vet te maken..

om een woord kursief te maken selecteer je het woord of zinsdeel en klik je op ‘i’ (italic).. om een woord in de tekst te linken selekteer je het met de muis en klik je op het rood gemarkeerde icoon:

vervolgens plak of typ je de url en kan je er voor kiezen om de pagina in een aparte tab te openen:

klik op ‘Link toevoegen’ waarna de geselecteerde tekst is gelinkt:

er is echter een nog een manier om tekst in het tekstveld te krygen die ik hieronder in punt 3. beschryf.. klik eerst op dit icoon om meer bewerkingsknoppen te krygen:

dan kryg je dit:

1. als je een woord of tekstdeel selekteert en op ‘Paragraaf’ klikt kan je kiezen uit verschillende ‘kopteksten’.. dit is handig wanneer je in de tekst een grote vette kop wilt plaatsen.. ik heb verschillende groottes aangemaakt.. van koptekst 1 (jumbo formaat) tot koptekst 5.. selekteer de tekst die je groter wilt maken, klik op de gewenste koptekst in de ‘Paragraaf’ knop en de tekst wordt groter..

2. selekteer een woord of tekstdeel, klik op het kleine zwarte pyltje naast de letter ‘A’ en je kan kiezen uit verschillende kleuren om de tekst van kleur te veranderen..

3. door op de ‘T’ of ‘W’ te klikken kan je tekst plakken in een schermpje waarna die tekst in het tekstveld geplaatst wordt.. de ‘W’ knop is erg functioneel hiermee kan je teksten uit wordbestanden plakken in het tekstveld waarby kursieve en vetgedrukte teksten uit het wordbestand behouden blyven.. kopieer de tekst van het wordbestand en klik op de ‘W’ knop, plak de gekopieerde tekst en klik op ‘Invoegen’.. deze funktie werkt dus beter dan de tekst rechtstreeks in het tekstveld te plakken want daarmee gaan alle kursiveringen en vetgedrukte delen verloren en die moet je dan zoals hierboven beschreven aanpassen met de ‘B’ en ‘I’ knoppen..

nu tekst en afbeelding geplaatst zyn is het byna klaar..

rechts by de categorieën vink je de betreffende rubriek aan.. in dit geval betreft het een nieuwsbericht:

daaronder kan je tags invullen.. op dit weblog gebruik ik tags om de namen van de auteurs weer te geven op de inhoudspagina..

dan is het klaar  en klik je op ‘Publiceren’ waarna het online staat, of je klikt eerst op ‘Voorbeeld’ om te zien hoe het oogt en of er fouten in staan alvorens het gepubliceerd wordt:


je kan op bovenstaande printscreen zien dat je het ook als ‘concept’ kan opslaan inplaats dat het online geplaatst wordt.. zo kan het bericht in een later stadium alsnog gepubliceerd worden.. je kan het bericht ook in  de wachtry zetten door op “Bewerken” te klikken naast “Onmiddelijk publiceren”.. hier kan je een datum naar wens invullen wanneer het bericht gepost wordt..

om na het publiceren het bericht te bekyken kan je klikken op de knop “Bericht bekijken” dat onder de titel staat.. om naar de inhoudspagina te gaan klik je linksboven in de zwarte balk op “Ravage webzine”..

links in het controlepaneel staat by “Berichten” / “Alle berichten” de lyst met geposte berichten:

door op één vd titels vd berichten te staan met de muis kan je bewerkingen doen aan het bericht:

 

 

 =================================

meer over afbeeldingen uploaden:
om een kleiner plaatje te uploaden en die in de tekst te voegen zodat de tekst naast de afbeelding loopt: klik by uitlyning op de gewenste plek (in dit geval links):

dan staat de afbeelding links naast de tekst:

by het uploaden van grote foto’s, klik op ‘Groot’ inplaats van ‘Volledige grootte’ anders knalt de foto uit de voegen in het tekstveld.. als je wilt dat de foto uitvergroot kan worden klik je op ‘Bestand-URL’.. dan is de foto in het bericht gelinkt naar het oorspronkelyke formaat vd foto:


als je de afbeelding niet wilt linken, klik dan op de button “Geen” (naast de button  ‘Bestand-URL’).. of inplaats van de afbeelding te laten uitvergroten kan je in de ‘Link URL’ ook een andere url plaatsen.. byvoorbeeeld de url van de website vd fotograaf van wie de foto is..

============================

 

 

embeded media plaatsen in een bericht:

in dit nieuwe bericht komt een mp3 speler en een youtube video te staan:

om de embedded kode van de mp3 speler te krygen ga je naar de site waar je de muziek van wilt kopiëren en kik je in dit voorbeeld op ’embed’, maar op andere websites kan het ook embedded, share, delen of insluiten heten..

dan kopieër je de kode.. dat gaat normalter om een kode dat begint met “<iframe”:

na het gekopieerd te hebben ga je weer naar het nieuwe bericht toe en klik je rechtsboven van het tekstkader op ‘HTML’ en plak je de kode onder de eerste regel:

dan ga je naar youtube om een video te kopieren.. klik op ‘Delen’:

klik op ‘Insluiten’ en kopieer de kode (zoals je ziet begint deze kode ook met “<iframe”):

plak de kode in het tekstkader..  zowel de kode voor de mp3 speler als de youtube video staan er nu in:

als je het bericht bewaard dan staan de mp3 speler en de youtube video online op het weblog:

 

mp3 speler:

dit is de kode die je moet hebben voor de mp3 speler:
url

waar nu ‘url’ staat zet je tussen de haakjes de url vd mp3.. in dit geval
is dat dus:

dit plak je dan in het tekstveld..

============================

 

 

als je inlogt en je vinkt ‘Deze gegevens onthouden’ aan  ( kan je dagen achtereen ingelogd blyven)  dan zie je daarna als je naar de website ravage-webzine.nl surft een zwarte balk bovenin staan.. die zie je alleen als je ingelogd bent..  niemand anders ziet die balk..

die balk is praktisch om snel in het controlepaneel van het weblog te komen.. je kan ook direct vanuit de zwarte balk een nieuw bericht aanmaken zonder eerst naar het dashboard te gaan.. klik op “Nieuw” en een nieuw bericht kan je dan posten.. tevens zie je by elke update op de inhoudspagina ‘Edit’ staan in rode letters naast de datum.. ook dit kan alleen degene zien die ingelogd is.. niemand anders ziet  het.. door op ‘Edit’ te klikken kan je snel en dirct aanpassingen verrichten aan het bericht.. handig om een spelfout eruit te halen of een url in de tekst toe te voegen, etc…

===================

reakties van bezoekers en weblogteller:

‘Counterize telt hits en bezoekers.. klik op ‘Counterize’.. spreekt voor zich.. werkt als het gros vd tellers.. tevens wordt 1 keer per dag de bezoekersaantallen gemaild naar redactie@ravage-webzine.nl.. kan ook 1 keer per maand of 1 keer per week opgestuurd worden, of helemaal niets ontvangen kan ook.. dat aangepast worden door aan de linkerzyde op “Instellingen” te klikken onderin het controlepaneel en dan op “Counterize” klikken en het dan aanpassen naar keuze..

om reakties van bezoekers te bekyken klik je op ‘Reacties’ en dan kryg je alle reakties te zien.. door met de muis op één vd reakties te staan heb je opties om de reaktie te verwyderen of te markeren als spam, etc.. tevens wordt op het dashboard de recente reakties weergegeven..

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties